Auto muzika - GRT Group

Auto muzika – šta je potrebno znati o auto muzici?

Zašto je potrebna dobra auto muzika?

Ako ste se već dosađivali u toku dugačkog putovanja ili ste već sedeli zaglavljeni u gužvi, verovatno shvatate zašto je vama potreban kvalitetni muzički sistem (auto muzika). Slušajući vašu omiljenu muziku na kvalitetnom muzičkom sistemu za vreme vožnje, vi ćete biti opušteniji i manje frustrirani, a time zapravo i povećavate sigurnost vaše vožnje. 

Pre kupovine bilo kakve auto muzike ili opreme za auto muziku, bitno je da se upoznate sa par bitnih faktora. Kenwood, Clarion, Alpine, Hertz, Audison, JVC, Pioneer su neki od vodećih proizvođača auto muzike ili opreme za auto muziku. 

Auto radio – kvalitetna glavna jedinica je srce vaše auto muzike

Kvalitetan auto radio je jedan od važnijih faktora sistema vaše auto muzike. Jako je koristan auto radio sa visoko-naponskim RCA izlazom. Visoko naponski izlaz (RCA) daje mogućnost priklučivanja raznih pojačala, koji služe za znatno povećavanje snage jačine i kvaliteta zvuka vaše auto muzike. Auto radio i pojačalo moraju imati perfektan spoj da bi imao pravi kvalitet zvuka i bez ikakvih šumova (pozadinski šumovi, šumovi generatora itd). 

Pri kupovini auto radio uređaja se isplati razmišljati o malo skupljem uređaju pošto za malo više para možete dobiti dodatne funkcije koje i te kako mogu biti korisni. Kao što je čitač SD kartice, USB priključak, integrisani BLUETOOTH, iPOD kontrola ili dodatni AUX priljučak na koji možete bilo kada da spojite vaš omiljeni MP3 player itd.

Zvučnici

Ugrađeni zvučnici su definitivno najbitniji (ali ne i jedini) faktor koji utiče na kvalitet auto muzike. Oni označavaju kvalitet muzičkog sistema. Ni ekvilajzer, ni procesor ne mogu da kompenziraju loše ugrađene zvučnike ili zvučnike slabog kvaliteta.
Što se zvučnika tiče postoji više vrsta, koja se razlikuju u veličini, u jačini u materialu od kojih je zvučnik proizveden itd…

Pri kupovini zvučnika je najbolje pitati i informisati se da bih mogli maksimum da iskoristite od kvaliteta zvuka vaše auto muzike.

Pojačalo

Pojačala ne samo povećavaju jačinu (glasnoću) vaše auto muzike, nego i znatno povećavaju kvalitet njenog zvuka. U svakom slučaju bi preporučili pojačala kvalitetnijih proizvođača. Veličina i težina pojačala je takođe bitna. Postoje pojačala raznih klasa: A, B, C i D klasa. Pojačala klase B su najčešća.

Ekvilajzeri

Ekvilajzeri se koriste za fino podešavanje vašeg sistema auto muzike.

They are valuable instruments that can flatten a system’s frequency response (they can make the output levels of all frequencies similar). There are two types of equalizers: mono and stereo equalisers. The main difference between mono and stereo EQs is that a mono EQ has only one input and one output and a stereo has two inputs and two outputs. Many people use mono EQs for the easier control they give over the output sound.

Subwooferi

Subwooferi su pravljeni da bi mogli da reprodukuju zvuke niske frekvencije – do 20 Hz. Kod subwoofera jako puno zavisi kako su ugrađeni i obloženi (izuzetak su tzv free-air subwooferi). 

Subwooferi zahtevaju više energije od običnih zvučnika, pošto su subwooferi veći i moraju da pomeraju veću količinu vazduha, i zbog toga koristite namenska pojačala koja imaju mnogo veću snagu i mogućnost štelovanja niskih tonova.

Napajanje

I to nije sve! Nije sve u kupovini uređaja još uvek je ostao jedan bitan faktor. Nestručna ugradnja instalacije i proračuna kablova za napajanje može da vam pokvari sve te čari koje ste vi želeli, a to je jačina i kvalitet zvuka vaše auto muzike. Slabijeg kvaliteta RCA kablova koja spajaju auto radio i pojačalo mogu da proizvode razne šumove i zvukove.

Kvalitet je bitan

Uvek je bolje kupiti kvalitetne delove za auto muziku, koji će definitivno da povećaju performanse vašeg muzičkog sistema u automobilu.

Koliko je vaša auto muzika sigurna?

U današnje vreme postoji mnogo načina da se auto radio zaštiti od krađe. Najčešći način je maska koja se može skinuti sa auto radija, bez koje auto radio ne može da funkcioniše, tako da bi taj radio bio bez koristi potencijalnom lopovu.

I naravno neka električna zaštita (auto alarm).

I kad je vaša auto muzika kompletna..

Udobno se smestite u vaše sedište, napunite rezervoar, uključite neku dobru stereo muziku i uhvatite pravac ka horizontu… Šta bi još čovek mogao da poželi?  🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kako biste bili u toku sa novostima, prijavite se na mailing listu